Tanec – pecka do hlavy. A do srdce…

V mých sedmačtyřiceti letech se mi přihodila zvláštní věc. Jednou jsem se na uměleckém táboře (chcete-li workshopech, http://www.rockovekurzy.cz) přihlásil spíš ze zvědavosti na obor „scénický tanec“ a pak… jsem mu zcela propadl. Dokonce se mi zdá, že mě baví víc než hraní na kytaru nebo foukací harmoniku, což mě vlastně docela děsí. Možná je to proto, že hrát se dá pakticky furt (viz například B.B.King, Tina Turner…), ale tanec závisí na fyzických silách a zdraví, což se s věkem obvykle zhoršuje, a tak se snažím ještě urvat co se dá. Doufám že to půjde co nejdéle.
I kvůli sobě si zde dovolím časem roztřídit druhy tance o které se zajímám, abych si v tom udělal pořádek. Některé pojmy a názvy se vzájemně překrývají. Všechny zde uvedené druhy tance se předvádějí buď sólově nebo ve skupině a představují jednu z forem performančních aktivit, tedy jejich smyslem je předvést něco divákovi a zanechat v něm pokudmožno umělecký zážitek, mohou však být chápány i jako alternativní fitness aktivita nebo mohou být využity k terapeutckým účelům.

Styly a směry které mě zajímají a pojmy které potřebuji popsat roztřídit: výrazový tanec, scénický tanec, muzikálový tanec, moderní tanec, contemporary dance, jazz dance, lyrical dance a jejich varianty a kombinace (např. modern jazz, contemporary jazz, lyrical jazz). Třeba i taková Wikipedie je na informace o těchto tanečních stylech docela skoupá.

tančím, abych žil DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *