Moderní tanec

Jak jsem už v jednom z předchozích článků slíbil, budu se zde zabývat i rozdělením druhů moderního tance. Po jednom příjemném večerním rozhovru s dlouholetou lektorkou a tanečnicí „moderny“ u které jsem se před čtyřmi lety poprvé s moderním tancem seznámil, jsem se dozvěděl zhruba tohle: pojmtanec1y moderní tanec (zkráceně „moderna“), contemporary dance (česky „současný tanec“), scénický tanec a výrazový tanec vyjadřují jinými slovy totéž. Jedná se o různé názvy stejného tanečního stylu, které se mění podle momentální módy.

Následující popis je už moje vlastní interpretace, pokud se na tyto stránky někdy někdo podívá, připomínky v komentářích vítám 🙂 Počátky moderního tance spadají do přelomu devatenáctého a dvacátého století jako odpověď na jistou upjatost a strnulost klasického baletu. Předvádí se zpravidla ve skupinové choreografii nebo sólově. Vychází sice z baletu, ale je mnohem volnější co se týká provedení jednotlvých pozic a pohybů a více se oproti baletu taneční prvky odehrávají také na zemi (vleže, v sedě, v kleče…). Baletní kreace jsou zde obohaceny o prvky z rytmické a moderní gymnastiky, akrobacie, jógy, muzikálového a jazzového tance, domorodých tanců, ale i z divadelního tanec2herectví, zejména pantomimy (odtud „výrazový“). Moderní tanec ovlivnilo mnoho tanečníků, choreografů a lektorů a podle míry zastoupení výše popsaných prvků vzniky i různé taneční směry a školy. Nejvýznamnějšími modernisty byli Rudolf von Laban, Martha Graham, José Limon, Isadora Duncan, Lester Horton a v Českých zemích v dobách socialismu paní Jarmila Jeřábková (na Wikipedii překvapivě chybí české heslo, asi to napravím).

Moderní tanec se předvádí v divadlech, jako předtančení na různých kulturních akcích a také na různých soutěžích a přehlídkách. Provozují jej také taneční studia jako volnočasovou sportovně uměleckou aktivitu pro zájemce z řad veřejnosti (tedy i pro mě 🙂 ). Hojně je zastoupen například i v televizní reality show So You Think You Can Dance.

Z moderích tanců se vyvinuly i nové cvičební styly fitness jako Prort De Bras, Spirals, Dance Jóga, Fitbalet nebo Fitjazz.

Dance dámské legíny 7/8 F TGT Z79310 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *