Jazz dance

jazz dance 1Tedy jazzový tanec se vyvinul z mnoha různých vlivů a směrů. Prapůvod má někdy v přelomu 19. a 20. století v afroamerické komunitě otroků (New Orleans). Jak název napovídá, tancoval se na tehdejší jazzovou hudbu a od třicátých let 20. století se začal prosazovat jako výrazový prostředek v divadlech,

zejména v kabaertu a v muzikálu, především v USA (divadlo Broadway, New York), zatímco v Evropě se v té době vyvíjel moderní tanec. Jazz dance se rozšířil do Evropy až v 50. letech 20. století díky vlivu americké kultury po Druhé světové válce. Hlavním vlivem zde bylo pravděpodobně uvedení muzikálu West Side Story. K původním afroamerickým variacím (jazzový krok, vlny, izolace pohybů částí těla…) se poté připojily i prvky z klasického baletu (piruety, chainé, passé, skoky…), stepu a společné prvky lze nalézt i ve swingu (kick-ball-change, slide…) a převážně vtéto spojené formě známe jazz dance dnes. V současnosti je ovyklé že se jazz tancuje i na ne-jazzovou hudbu jako například pop nebo rock (viz např. film Center Stage –  Tanec s vášní).

jazz2Spojením jazz dance a moderny který se tancuje na pomalou, romantickou hubu vznikl styl „lyrical jazz“ nebo dynamičtější „contemporary jazz“ (představitelka tohoto stylu v ČR je např. Leona „Qaša“ Kvasnicová).

Základy jazz dance položil Jack Cole, významný popularizátor a moderní divadelní a filmový choreograf druhé poloviny 20. století byl zejména Bob Fosse.

V Brně chodím na jazz dance do tanečního studia No Feet (vyučuje se tu i step a street…), dalším studiem, které se jazzu věnuje je Centrum Tance.

Ondřej Havelka – Platinum Collection CD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *