Nový foťák. A taky objektiv. První dojmy…

Můj věrný Nikon D60 mi slouží spolehlivě už více než 6 let. Časy se mění, léta jdou, nároky stoupají… a dvacet tisíc cvaknutí závěrky je už vážně dost. A tak jsem se rozhoupal k nákupu nového přístroje. A když už tak už, rovnou i s novým objektivem. Ten původní „záklaďák“ od Nikonu není úplně špatný, ale chtěl jsem něco světelnějšího, abych s ním kromě krajinek mohl fotit pohodlně (=bez blesku) třeba i v interiéru. Mám sice pevnou 35ku, která má super světelnost 1,8, ale přece jen nemožnost zoomovat je v místnosti docela omezující.

Takže jaké tělo ? Samozřejmě Nikon, mám pár objektivů a příslušenství, tak by bylo nemoudré měnit úplně všechno. A bude to formát DX (APS-C), protože full frame je na mě přece jen trochu moc vysoká třída a asi bych ho ani dostatečně neocenil. Takže ve výběru mi skončily typy D7000, D7100 a řada D5000. Nakonec mě zlákala zabudovaná GPS a dálkové ovládání přes wifi u modelu D5300. A v sadě byl zajímavý objektiv Sigma 17-50 s nejmenší clonou 2,8 – jo, to je moje volba.

Platba převodem z účtu proběhla prakticky stejně jako u notebooku. Takže v takovém případě se prostě vždy zeptejte, jestli prodávajícímu již peníze na účet dorazily. Sám vám to neřekne… (tentokrát Megapixel). Zkušební fotka v prodejně a hurá domů. D5300 má tělo prakticky stejné jako D60, jen má víc „čudlíků“. A navíc výklopný polohovatelný LCD displej s možností živého náhledu. Podle mě dobrá věc, třeba při focení na koncertě s rukama nad hlavou, nebo naopak při focení rostlin nebo hub, když je aparát prakticky až na zemi. Navíc lze nahrávat full-HD video, v době D60 se video do zrcadlovek vůbec nedávalo. A ta citlivost ! ISO 12800 a ještě nad ním stupěň Hi-0.3, Hi-0.7 a Hi-1 (nastavení citlivosti je možná zbytečně „rozdrobené“ na příliš mnoho malých mezistupňů). To bude šumět… No, šumí to. Ale D60ka na ISO 1600 šuměla mnohem víc.

Objektiv Sigma působí sympaticky. Zoom se dá zamknout podobně jako u Nikonu 18-200, ale tam je to kvůli těžkému tubusu, který se samovolně vlastní vahou vysouvá, řekl bych že u Sigmy je skoro zbytečný. Bohužel nelze manuálně doostřovat v A režimu. Ale jinak je dojem veskrze příznivý.

Na větší rozlišení a také kvůli videu jsem potřeboval i rychlejší a větší paměťové karty.V Megapixelu jsou o 50-100% dražší než v počítačových prodejnách. Takže nakoupím jinde. Podle recenzí mi vycházely nejlíp karty Transcend. konkrétně typ SDHC 600x 32GB UHS-I a to především v poměru cena/výkon. Jiné podobné karty stojí třikrát tolik….

V neděli by měl proběhnout výlet. Tak po pořízení prvních zkušebních snímků (fotky z obýváku sem dávat nebudu) budeme v recenzi a v dojmech pokračovat…

Transcend SDHC 600x 32GB UHS-I class 10 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *