Programy zdarma

Když už jsem na chvíli odbočil k softwaru, plácnu sem pár tipů na programy legálně zdarma, které většinou sám používám. Mám na mysli programy pro Windows.

Kancelářský balík, který nahradí Microsoft Office – Existuje jich víc, ale já jsem si oblíbil LibreOffice. Kromě toho, že je zdarma, tak v něm otevřete a také uložíte soubory ve formátu Microsoftu. Ač by se mohlo zdát, že pochází z prostředí GNU/Linux, prapůvod tohoto softwaru sahá ještě do dob MS-DOSu a programu StarWriter.

Na grafiku jsou k dispozici dvě stálice, tentokrát skutečně od Linuxové komunity pocházející. Pro bitmapovou grafiku je to GIMP a pro vektorovou Inkscape. Gimp umí dokonce pracovat s vrstvami a to lépe než třeba placený Zoner.

Na kreslení jednodušších schémat a podobných věcí se mi líbí Diagram_Designer.

Na prohlížení obrázků už je sice ve Windows program „Fotky“, ale já jsem si víc oblíbil IrfanView.

Pro muzikanty: na psaní not MuseScore a (nejen) na kytarové tabulatury zase TuxGuitar, který dokonce dokáže otevřít tabulatury z placeného Guitar PRO.

Přehrávač „všeho“ – mp3, flac, AVI, mpg, CD, DVD… VLC MediaPlayer.

Jednoduchý programátorský editor PSPad – umí toho docela dost, umí (mimo jiné) zvýrazňovat syntaxi, a můžete si jej nakonfigurovat podle svého.

Ale je to „něco za něco“. Jednak mi u těchto programů ne vždy sedí ovládání a občas se zdají být v porovnání s placenými bratry poněkud těžkopádné až líné. Hlavně u těch původně Linuxových.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *