Co umí Windows 10 a možná jste o tom nevěděli

Po dlouhé době opět nějaký můj občasný a velmi nesourodý grafomanský výkřik… 😀

Editace videa

Jednoduchý editor videa je přímo v zabudovaném prohlížeči „Fotky“. Spusťte aplikaci „Fotky“, vpravo nahoře dejte „Nové video“, založte nový projekt a v knihovně projektů dejte „Přidat“. Můžete stříhat, přidávat a posouvat zvuk atd…

Metadata EXIF a IPTC u obrázků

Pokud fotíte momentky z dovolené, dovádějící děti do rodinného alba nebo párty na Facebook, asi jste o EXIF ani IPTC nikdy neslyšeli a potřebovat to nebudete. Když se ale digitální fotografií zabýváte hlouběji, tak tento seznam informací o pořízeném snímku, použitém fotoaparátu, objektivu, autorovi atd. občas potřebujete buď prohlédnout, nebo nějak změnit.

Ve Windows 10 je to jednodušší než jste si možná mysleli. Stačí v průzkumníku pravým tlačítkem myši kliknout na soubor a vybrat „Podrobnosti“. A voilá – všechny informace si můžete nejen přečíst, ale i editovat! Někdy bude trochu problém se zorientovat v českém názvosloví, například klíčová slova jsou zde uvedena jako „Značky“.

Není to samozřejmě tak přehledné tak komfortní jako v nějakém editoru fotek s katalogem (Zoner, Lightroom…).

Metadata ID3 tag u mp3

Je to úplně stejné, jako jsem popsal výše u obrázků. Umí to samozřejmě i pokročilé přehrávače jako VLC MediaPlayer nebo Foobar2000.

Takže pokud potřebujete třeba jen u jednoho souboru rychle zeditovat metadata, tak než se začněte shánět po nějakém softwaru „třetí strany“, zkuste tuhle možnost. S největší pravděpodobností to půjde.