Tak různě…

Totální mix všeho 😀

Tak nám včera zabili poslední telefonní budku v ČR. Za poslední dva roky ji prý nikdo nepoužil. Odpočívej v pokoji…

Microsoft slíbil, že Windows 10 budou jistojistě už ty úplně poslední Windows a budou se už jen vylepšovat a udržovat – na věky věků. Takže příští čtvrtek nám představí Windows 11. Asi.

Někdy se cítím jako vyvrhel, protože: nemám psa, nejezdím na kole, ba nemám ani auto (mám řidičák) a netěžím kryptoměny. No nejsem divnej?

Nedávná lapálie se zánětem šlach na zápěstí mě vyřadila z tancování (tam tedy zaúřadoval víc lockdown) a z učení na kytaru (jako že já učím). Ale pomalu se vracím k „normálu“. Je to trochu nezvyk, po včerejším tancování mě ještě docela bolí člověk, ale to chce holt trénink. Snad to toho covid (nebo něco) zase nehodí vidle.  Jo, trénink se píše správně s „k“ na konci.

A blíží se nám další ProArt festival.

Nový překladatel

Už ani nevím jak dlouho tu s námi existuje Google Translator. Na takové to občasné přeložení a základní pochopení smyslu textu to celkem stačí. Ale nedávno se objevil DeepL. Zásadní rozdíl je v tom, že DeepL se dokáže sám učit, nasosávat informace z celého internetu a pak svoje výsledky korigovat podle kontextu. Zatímco jsem četl v téhle diskusi pod článkem, co DeepL přeložil špatně, tak se to mezitím sám naučil správně. Není to přímo umělá inteligence, ale dobrý příklad strojového učení. Doporučuji vyzkoušet. P.S. Google má oproti DeepLu výhodu více různých jazyků, ale to časem DeepL dožene – a nebo se to naučí sám? Jo a Google umí přeložit rovnou celou webovou stránku, do DeepLu musíte text nahrát nebo vlepit Ctrl+V.