Windows 11

Ačkoli Microsoft slíbil, že po Windows 10 už žádné další Windows nebudou a budou se jen vylepšovat desítky, slib nesplnil a vydal jedenáctky. Vzpomeňme na slova klasika v písni: „Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní…“.
Tak jsem se je pokusil nainstalovat na můj stařičký a ne moc výkonný notebook, který od dob koupě prodělal mírný upgrade v rámci možností (paměť zvětšena ze 4 na 12GB, klasický disk vyměněn za SSD a DVD mechaniku nahradil ten klasický…).
Microsoft má na W11 poměrně přísné požadavky, ale tyto se dají obejít nástrojem Rufus.
No a povedlo se. Naštěstí jsem se trefil do doby kdy právě vyšla už celkem dobře odladěná verze 22H2 a vypadá to, že všechno funguje na „první dobrou“. Dojem celkově dobrý. Jsou přehledné a graficky mi přijdou hezčí než desítky. Na rozdíl od jiných přechodů mezi verzemi nemusíte shánět nové ovladače pro zařízení. Fungují ty z desítek…

 

13 thoughts on “Windows 11

  1. Ahoj Milane, dík za inspiraci. Na HP 450 g2 mi to taky jede. Jen jsem musel zapnout secureboot a přejít z MBR na GPT. Dost povedený, na první pohled by si člověk myslel, že je to linux.

    • jo, vypadají povedeně. Zajímavé je, že kámoš s nimi má problémy naopak na novém hardwaru. Modrá obrazovka… A desítky se mi tenkrát na ten notebook podařilo bez problém rozjet asi až na počtvrté. Návrat k sedmičkám a zase zpět.

  2. Notebook HP ProBook 450 G2 Windows 11
    Nerozchodil jsem akorát BT a to jsem si zrovna koupil sluchátka bez drátu. Další zádrhel nastal, když jsem si chtěl hrát s linuxem a grub mi nastavil jako první zrovna linux. Ano, mint už umí 4k monitory v nativním rozlišení, ale akcelerace nejde obstojně ani s origo intel HD driverem. Grub-customizer už nefunguje, tak jsem se rozhodl zavaděč přepsat windowsovým. A ejhle nešlo nabootovat už nic. Náhodou jsem přišel na to, že když se vypne secureboot, tak windowsy najedou. Ale za ty hodiny práce to nestálo.

    • Díky za komentář. Já už jsem to s Linuxem na doma vzdal dávno. Sežral mi příliš mnoho času bez uspokojivých výsledků (na provoz typu surfování/mail/office, přehrát film a mp3 to stačilo, ale nic víc). V práci jsem měl jeden čas Solaris a nějaké krabičky s embedded Linuxem přes terminál, tam se to hodilo. Ale to už je na jinou dlouhou diskusi nebo článek…

      • Sranda je, že v práci mi to nabízelo zdarma aktualizaci na W11, málem jsem to udělal. Ale IT specialista říkal, že by mi to smazali, protože by na to nebyl papír. Asi jen hloupá výmluva, licenci si to vezme z W10. Horší by bylo, kdyby mi pak nešly nějaké programátory. Ono už tak stačí, že pod W10 skoro nic nefunguje.

        • Jé, nazdar chlape 😀 No, jak píšu, je to trochu sázka do loterie. Mně zatím jedenáctky šlapou. A když se zmiňuješ o těch programátorech – na mém novém mainboardu GIGABYTE B660M DS3H je opět starý dobrý LPT port (!), reálný, žádný virtuál. A programátor EPROMEk od ELNECU mi na tom jede!!! Jen nevím proč mi to každý načtený soubor soubor zvětší o dva bajty. Ale zatím jsem neměl čas to hlouběji zkoumat.

  3. Nazdar Milane,
    ty 11ky mi byl čert dlužný. BT jsem neuchodil a wifina se pořád odpojuje při jakémkoliv nastavení. Inu, dnes jsem nahrál zpátky 10ky, BT je mrtvola a wifi zatím nepadá. Nicméně na linuxu BT funguje. Tak jsem začal pátrat a vypátral.
    Mrkvosoft rozhodl, že moje BT už je moc staré!

    Wireless products Intel® Wireless 7265 Family (Rev.C), Intel® Dual Band Wireless-AC 3160 and Intel® Wireless 7260 Family adapters have been End-of-Life (EOL) and drivers are no longer available.

    https://www.intel.com/content/www/us/en/download/18649/intel-wireless-bluetooth-for-windows-10-and-windows-11.html

    • BT jsem taky na noťasu rozchcázel, ale nakonec to sežralo ovladače na nějaký jiný chipset a jelo to. Musíš hledat na Youtube návody. Vzpomeň, jak jsme hledali tenkrát tam dole, co a jak…

  4. Ještě jsem zkusil nejnovější balík a W10 píší to samé, že to není pro můj HW. Takže jedině nacpat tam starou intalaci a doufat. Vyřadili to z podpory! Je potřeba driver z roku 2006! A ten se tam musí dát ručně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *