Podvodníci vydávající se za skupinu ČEZ

Poslední dobou se nám tu rozšířila takový zlý, zlá nepěkná věc. Chápu že firmy jako Facebook (dnes tedy přesněji Meta) nebo Google (Alphabet Inc.) žijí z reklamy. A že čím víc reklamy, tím víc peněz. Ovšem jako jedny z nejbohatších firem světa by si taky mohly zaplatit dostatek kontrolórů relevantnosti reklam. Lživá reklama je sama o sobě fujky fujky, ale narážím teď přímo na podvody, které mají za cíl z vás vylákat peníze a nic vám za to nedat a nebo se vám rovnou nabourat do bankovního účtu.

A čím víc tyto reklamy nahlašuju jako podvod, tím víc se mi jich zobrazuje, protože big boss zvaný Algoritmus tím přesvědčuji, že mě tato reklama zajímá a že jsem tedy její cílová skupina.

Konkrétně – Obrázek s fotkou Petra Pavla a Temelínem nebo ředitele ČEZu Daniela Beneše a u něj příslib, že když někomu dám každý měsíc svých 6000Kč, dostanu za ně 70000 měsíčně (částky se někdy liší). To by samo o sobě myslím stačilo na deportaci autora tohoto příslibu do cely předběžného zadržení… Každý, kdo vám slibuje zhodnocení vaší investice na desetinásobek měsíčně je lhář.

Po kliknutí na statickou reklamu jste přesměrováni kamsi, kde se to tváří jako stránka ČT24 nebo Novinky.cz. Adresní řádek však tvrdí něco úplně jiného.

Za druhé – proč by si někdo proboha kupoval ackie ČEZu v Portoriku nebo v Kazachstánu? Ehm…

Jiné reklamy na Youtube zase zneužívají osoby Michaela Žantovského nebo dokonce Elona Muska a taky schopnosti umělé inteligence animovat a dabovat. Musk tady překvapivě hovoří plynnou, ale strojově sestříhanou češtinou, že „banky jsou z jeho investičního vynálezu v šoku“ a jiné podobné kraviny.

Ale zpět k samotným akciím a dividendám (což je údajný zdroj zhodnocení vašeho vkladu) – autoři tohoto podvodu cílí na méně finančně zdatné osoby. Co jsou to akcie, jak je získat, jak vznikají dividendy a kdo jak rozhoduje o jejich výši a vyplácení se dá snadno zjistit na Youtube u českých popularizátorů ivnestování (Ondřej Koběrský, Richard a jeho Investiční brambora, Erik investor… hledejte na Youtube). O výši dividend kdy, jak a jestli vůbec se budou akcionářům vyplácet rozhoduje JEN a POUZE valná hromada – laicky řečeno schůze akcionářů. A nikdy a nikdo vám nemůže dopředu zaručit kolik to bude.
Můžete si koupit akcie (u licencovaného brokera) a pak z nich dostávat dividendy, pokud se k jejich vyplácení daná akciová společnost rozhodne.

A Google, který tyto reklamy zobrazuje, nejen že mlčí, ale rovnou mi (a nejen mně, jak jsem četl v nějakých diskusích) odpověděl, že reklamy nestáhnou, protože je to v pořádku. Firma Alphabet Inc. se tak nejspíš dopouští trestného činu nepřekažení trestného činu podle §367 trestního zákona. Jó, prachy jenom prachy…
A tady včerejší článek na stejné téma na „Živě“.

Podvodná reklama 1

Podvodná reklama 1

Podvodná reklama 2

Podvodná reklama 2

Podvodná reklama 3

Podvodná reklama 3

Podvodná reklama 4

Podvodná reklama 4

Podvodná reklama 5

Podvodná reklama 5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *