Jak jsem kupoval notebook

Protože jsem se odhodlal k založení živnosti (zatím při zaměstnání) – ne že by to byla životní nutnost – ale připadalo mi vhodné pořídit si notebook. Byl jsem zvyklý nakupovat v Alfacompu, míval kamennou prodejnu nedaleko mého zaměstnání. Jenže byli vyhlášeni e-shopem roku 2013 a tak se je konkurence rozhodla zlikvidovat tím, že je prostě koupí. Skvěle se to povedlo firmě TS Bohemia. Teď existují dva e-shopy, ale oba sídlí v jedné výdejně. Už se nejedná o prodejnu. Sice mají obrovskou halu, ale ta je zaplněná zcela zbytečnou výstavou zboží (ani jsem si nevšiml, co tam vlastně vystavují…). Na konci haly jsou tři automaty na žraní peněz a přepážky s podavači. Myslím s lidmi, co podávají zboží z regálů ze skladu. Funkce prodavače byla likvidací Alfacompu zrušena.

Nechtělo se mi tahat s sebou tolik peněz, tak jsem zaplatil převodem na účet a čekal… Hm, prý mám zboží připravené k odběru, ale můžu si ho vyzvednout až po zaplacení proforma faktury. No dobře, to je logické… Tak jsem zase čekal. A vono nic. Hm, tak jsem zavolal na číslo, co mi přistálo v e-mailu a že ten chlap prý nic neví, tak mě přepojí na účetní. Hele, peníze už na účtu mají ! Nevíte prosím, proč mi to prostě nedali vědět e-mailem nebo SMSkou ?  Z Alzy přijde SMSka s PINem, tu zadáte ve výdejně do automatu, dostanete stvrzenku, na tu dostanete zboží a jdete… V Alfa-TS-Compu-Bohemia nikoliv, Mimochodem, u mé objednávky v e-shopu na internetu je stále jen „Přijata“, ale není tam „Zaplacena“.

No, sláva. Takže peníze tam jsou. Číslo objednávky mi automat nesežral. Hm, nojo, měl jsem tam strčit do čtečky čárový kód z vytištěné proforma faktury. Dobře, moje blbost… Tak jsem si ji odskočil vytisknout a vrátil se. Čtečka čárového kódu… hádejte co ? Nic. Nesežrala to. Tak jsem chvíli stál u výdeje a čekal. A čekal. A čekal… pak jsem se tedy zeptal vedle sedícího podavače, jestli mi někdo vydá zboží. „No to musíte támhle“ a ukázal mi na další podavače, sedící pod cedulí „Objednávky“. Objednávky co ? Objednávky přijímáme, vydáváme, pálíme, skartujeme nebo tetujeme na čelo ? No fajn, konečně se mě někdo ujal a já dostal kýžený notebook…

Tak trochu se mi zdálo, že jsem objevil ne díru, ale rovnou propast na trhu – normální počítačovou prodejnu v Brně – a že bych to mohl při mém začínajícím podnikání využít. Škoda že už nějakou funkční prodejnu nemám, mohl jsem rozjet franšízing (sdílení existující značky pro nové podnikatele) na czc.cz, mají tam v podmínkách mít nějakou prodejnu aspoň 1 rok …

Tak jsem notebook slavnostně doma vybalil z krabice – pozapojoval, spustil… hele, naběhl FreeDOS – von to fakt někdo používá ? Zamáčkl jsem slzu při vzpomínce na pionýrské doby začátků „písíček“ a jal se instalovat Windows 7. Jo, jsem konzerva, nějak na osmičky pořád nemám náladu. Notebook je Hewlett Packard HP 350 G1, čtyřjádrový Intel, 4GB paměti, 750GB disk, to je pěkné. Až na ten monitor. Stařičký HP6715b, který mám s XPčkama kvůli starším programům, programátorům pamětí a podobným historickým záležitostem, má rozlišení 1680×1050 a tento nový má 1366×768 – při stejné úhlopříčce. Čili skoro jako čtrnáctipalcové CRT monitory v pravěku… No, ale na kancelářskou práci a sem tam něco malého nakreslit v Inkscape nebo v Corelu to bude stačit.

HP 350 F7Y99EA lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *